Sağlıklı beslenmeyi sürdürülebilir kılmak oldukça önemlidir. Hızlı bir hayat yaşıyorsak ve beslenmeye fazla vakit ayıramıyorsak; dönemsel olarak yaşam tempomuz artmışsa ya da biraz tembellik peşindeysek pratik hızlı hazırlanabilir sağlıklı atıştırmalıkları beslenme menümüze ekleyebiliriz. Böylelikle günlük enerji seviyemizi yüksek tutabiliriz. İşte size pratik, hızlı hazırlanabilir atıştırmalıklar hakkında bazı fikirler ve ipuçları.
Chia Pudding
Latin adı Salvia Hispanica olan bitkinin tohumları olan chia günümüzde sağlıklı beslenme trendlerinin bir parçası haline gelmiştir. Lif, protein, sağlıklı yağlar, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir üründür. Çözümür lif içerikleri sayesinde jel kıvamına dönüşebilir ve bu da kişide tokluk hissi sağlayabilir.
Chia tohumları, birçok farklı şekilde tüketilebilir. Süt, yoğurt veya smoothie'lerle karıştırılarak tüketilebilir. Sıvı emme özelliği sayesinde jel kıvamına dönüşebilirler, bu nedenle sıvı ile karıştırıldıklarında hacim olarak genişlerler. Gelin birlikte chia puding tarifine göz atalım!
Malzemeler (2 Kişilik)
● 3 yemek kaşığı chia tohumu
● 1 su bardağı süt (isteğe bağlı olarak badem sütü, Hindistan cevizi sütü veya normal süt kullanabilirsiniz)
● 1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı
Chia tohumlarını, sütü, balı ve vanilya özütünü bir kapta karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra karışımı 5 dakika boyunca dinlendirin. Karışımı bir kez daha karıştırın, böylece chia tohumları eşit şekilde dağılır. Karışımı buzdolabına koyun ve en az 2 saat boyunca veya tercihen gece boyunca bekletin. Chia tohumları sütü emer ve puding kıvamına gelir. Chia pudingini buzdolabından çıkarın ve üzerine taze meyveler, granola, hindistan cevizi rendesi gibi istediğiniz garnitürleri ekleyin. Bu tarifin ortalama porsiyon başına 150-200 kaloridir. İçine dahil ettiğiniz ürünler ya da kullandığınız farklı malzemelere göre bu kalori oranı değişebilir.
Granola Kahvaltılık ve Atıştırmalık
Granola günümüzde kahvaltılarda (güne başlamak için) ve ara öğünlerde (enerjimizi yenilemek için) tükettiğimiz oldukça keyifli bir sağlıklı atıştırmalıktır. Granola, genellikle yulaf, kuru meyveler, fındık, tohumlar ve sağlıklı yağların harmanlanarak fırınlanmasıyla hazırlanır. Gevrek bir malzeme ortaya çıkar. Yüksek lif, protein ve sağlıklı yağlar içerdiği için tüketimi popülerdir. Tüketime hazır bir şekilde satışa sunulur. Gelin birlikte granola kasesi hazırlayalım!
Malzemeler (1 kişiliktir)
● 4-6 Yemek Kaşığı Naturiga Glutensiz Zerdeçal&Altın Çilek Granola
● ½ Süt (süt tercihinizi bitkiselde yapabilirsiniz ve daha sıvı bir karışım isterseniz süt oranını artırabilirsiniz)
Yapılışı
Bir porsiyon granola hazırlayabileceğiniz derin bir kasenin içine granolanızı ve sütünü ekleyerek biraz karıştırın. Kıtır bir lezzet seviyorsanız bekletmeden tüketebilirsiniz. Biraz daha yumuşak bir lezzet için ise 5 dakika kadar bekleterek tüketebilirsiniz.
Keten Tohumlu Galeta
Keten tohumu, keten bitkisinin tohumlarından elde edilir. Sağlıklı yağlar, çözünür lif, protein, vitaminler ve mineraller bünyesinde barındırır. Sıvıyla temas ettiğinde jel kıvamına aldığı için farklı tariflerde tüketimi oldukça pratiltir. Glutensiz sağlıklı keten tohumlu galetalar yapıyoruz hemen tarife göz atalım!
Malzemeler
1 su bardağı keten tohumu
4 tam ceviz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tatlı pul biber
1 yemek kaşığı çörek otu
Yapılışı
Keten tohumunu geceden üzerini geçecek kadar suya koyalım. Jel kıvamına gelen keten tohumlarının üzerine cevizi, kekiği ve tatlı pul biberi ekleyerek karıştıralım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine tüm karışımı homojen bir şekilde yayalım. Üzerine çörek otlarını eşit miktarda serpelim. Daha sonra fırında kek 150-160 derecede 15-20 dakika kadar pişirelim. Pişirirken yanmaması için ara ara kontrol edelim. Piştikten sonra ilk sıcağı çıktıktan sonra bir bıçak yardımıyla uzun ince şeritler çıkartalım. İsterseniz kırarak da parçalara ayırabilirsiniz. Ağzı kapalı bir cam kavanozda sağlıklı galetalarınızı saklayabilirsiniz.
Diyet Brownie
Tatlı kaçamaklarında sağlıklı tarifleri tercih edebiliriz. Çok sevdiğiniz brownie artık listelerde yasaklı olmak zorunda değil. İşte size diyet brownie tarifi!
Malzemeler (Küçük 10 dilim)
● 1/2 su bardağı badem unu
● 1/4 su bardağı Naturiga Kakao Tozu
● 1/4 su bardağı Hindistan cevizi unu
● 1/4 su bardağı tatlandırıcı (burada bitter çikolata tercih edebilirsiniz)
● 1/4 su bardağı zeytinyağı
● 2 adet büyük boy yumurta
● 1/4 su bardağı az yağlı süt (tercihe bağlı)
● 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
● 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
● Bir tutam tuz
● 1/4 su bardağı doğal fındık veya ceviz içi
Yapılışı
Fırını 180°C (350°F) dereceye ön ısıtın ve kare bir kek kalıbını yağlayın veya pişirme kağıdı ile kaplayın. Bir karıştırma kabında badem ununu, kakao tozunu, Hindistan cevizi ununu, tatlandırıcıyı, kabartma tozunu ve tuzu birlikte karıştırın. Başka bir materyal içerisinde yumurtaları çırpın ve sıvı yağı, sütü ve vanilya özütünü ekleyin. İyice karıştırın. Yumurtalı karışımı kuru karışıma ekleyin ve spatula veya çırpıcı yardımıyla karıştırın, homojen bir hamur elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Hazırlanan browni hamurunu yağlanmış veya kaplanmış kalıba dökün ve düzleştirin. Üzerine isteğe bağlı olarak doğal fındık veya ceviz içi serpebilirsiniz.Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra tamamen soğumaya bırakın. Üzerine fındıkları dökerek süsleyin. İçine tatlandırıcı eklemek yerine üzerine bitter çikolata dökerek tatlandırma da yapabilirsiniz.
Sağlıklı atıştırmalıkları hazırlarken kullanacağımız organik malzemeleri Naturiga.com adresinden hızlıca temin edebilirsiniz.