Genel

Baharat Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Baharat Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazan Yasemin

Baharat Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Baharat alırken öncelikle baharatın taze olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunu anlamanın yolu ise, baharatın rengini ve kokusunu kontrol etmekten geçer. Örneğin tane karabiber canlı siyah renkte ve parlak olmalıdır. Pul biberin rengi canlı olmalıdır ve yağlı olup olmadığına dikkat etmek gerekmektedir. Toz karabiberin kokusu keskin olmalıdır, kokusu azaldıkça toz biberin ömrü azalmaktadır. Kuru nane ve kuru kekiğin rengi ise mutlaka canlı olmalıdır.

Baharat alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise içerisine başka bir maddenin karıştırılıp karıştırılmadığını anlayabilmektir. Örneğin, kırmızı toz biberin içerisinde çok sık kiremit tozu ya da irmik gibi maddeler karıştırılabilmektedir. Bu nedenle, toz karabiber, toz pul biberi güvenilen markalardan ambalajlı bir şekilde almak gerekmektedir.

Baharat alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de baharat satışının nerede yapıldığıdır. Nemli ya da güneşli ortamlarda satılan baharatlar çabuk bozulabilmekteler. Bu nedenle buzdolabında ve cam kavanoz içerisinde saklanmaları tavsiye edilmektedir. Poşet içerisinde ya da ambalajlı satılan baharatların son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmelidir.

Güvendiğiniz satıcılardan, uygun koşullarda muhafaza edilmiş baharatları almaya özen gösterdikten sonra yemeklerinizde tavsiye edilen miktarlarda kullanmanız mümkündür. Hayfene ürün kalitesi, uygun paketleme ve muhafaza koşullarını sağlamasıyla baharat alışverişlerini güvenle yapmayı mümkün kılmaktadır.  https://www.hayfene.com/ adresini ziyaret ederek baharat çeşitlerine ulaşabilirsiniz.

Baharatın sağlık açısından faydaları

Yapılan bilimsel çalışmalar baharatların kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürdüğünü, şeker hastalarında kan şekerini düzenlediğini, kanı sulandırdığını, iltihap giderici etkilerinin bulunduğunu ve kanser gelişimini önleyebildiğini göstermektedir. Araştırmalara göre acı biber, zencefil ve diğer baharatlar, vücutta iltihabı azaltabilmekte ve hafif enfeksiyonları tedavi edebilmektedir. Pek çok baharat soğuk algınlığı süresini azaltan harika bir C vitamini kaynağı olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırarak hastalık oluşumunu önlemede rol oynamaktadır.

Fazla baharat tüketimi sağlığımızı nasıl etkiler?

Yemekleri lezzetlendiren baharatların dikkatli kullanılması gerekmektedir. En faydalı diye bilinen bitkiler ilaç gibi görülüp aşırı tüketildiğinde zararlı hale gelebilmektedir. Ülser, gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip kişilerin acı baharatları tüketmesi sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Baharatlı yiyeceklerin idrar yolu enfeksiyonunu tahriş ettiği bilinmektedir.

En popüler baharat çeşitleri ve kullanım alanları

  • Zencefil

Zencefil, dünyada en çok bilinen baharatlar arasında yer almaktadır. Ilıman iklime, yoğun yağışa ve bol güneş ışığına sahip hemen hemen her ülkede yetişmektedir. Zencefil taze olarak tüketilebilir, kurutulabilir ve baharat olarak da saklanabilir veya tabletler, kapsüller ve sıvı sıvı özler haline de getirilebilir. Zencefil kullanımı taze ve kurutulmuş toz formuna göre farklılık göstermektedir.

Taze zencefil, rendelenip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketilebilir. Rendeli veya dilimli olarak demlenebilir ve zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz.

Toz zencefil, suya veya süte ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilediğiniz tüm yemeklerde veya çaylarda karıştırarak kullanabilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinde kullanabilirsiniz.

  • Yenibahar

Yenibahar ağacı çiçek açtığı zaman hem salkımları hem de taneleri ile üzüme benzemektedir. Ağaçtayken yeşil olan bu meyveler toplandıktan sonra güneşte kurutulur ve renkleri kahverengi olur. Rengi kahverengi olduktan sonra hem boyut olarak hem de görünüm olarak tane karabiberi andırmaktadır. Yenibahar tatlıdan tuzluya dek geniş bir yelpazede kullanım alanına sahiptir. Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi kullanılır.

  • Kekik

Kekik hem sebze yemeklerinde hem de et yemeklerinde aromatik tadıyla kullanılmaktadır. Kahvaltılarda salçanın ya da zeytinin üstüne kekik serpmek de mümkündür. Kekik sadece yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan bir baharat değildir. Kekik çayı, kekik suyu, kekik balı ve kekik yağı gibi farklı kullanım imkanları vardır.

  • Fesleğen

Fesleğen yaprakları güzel kokulu, beyaz veya pembe çiçekli bir bitki çeşididir. Taze fesleğen yaprakları çorbalara, soslara tatlı, aromatik kokusu ve nane tadı katmak için kullanılabilmektedir. Bunu yanında meyve suları, aromalı su ve fesleğen çayı yapmak da mümkündür. Hindistan’da insanlar öksürük ve soluk algınlığı ile savaşmak için fesleğen yapraklarını çiğ çiğ yerler.

  • Karabiber

Türk mutfağının en leziz tamamlayıcı baharatları arasında yer alan karabiber hem yemeklerde hem de içeceklerde kullanılabilmektedir. Karabiber acımsı ve kendine has keskin bir tada sahiptir bu yüzden lezzet arttırıcı etki göstermektedir. Karabiber yemeklerde ve içeceklerde öğütülmüş olarak kullanılmaktadır. Ey yemekleri gibi çeşitlerde ise tomurcukları ile kullanımı da mümkündür.

  • Kişniş

Yaprakları maydanoza benzemektedir. Turuncu renkte meyveleri tazeyken pis kokar anca kurutulunca hoş koku kazanır. Kişniş genellikle şuruplarda ve şekerlemelerde kullanılmaktadır. Bitkinin taze filizleri ve yaprakları yıkanıp doğranarak çorba ve salatalara ilave edilebilmektedir.

  • Karanfil

Karanfil, tatlı, reçel, ev yapımı meyve suları ve kompostolarda baharat olarak kullanılmaktadır. Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara eklenerek de tüketilebilmektedir. Toz haline getirilerek diş ağrısında hafifletici olma özelliğiyle kullanılmaktadır.

Yazar Hakkında

Yasemin

Yasemin Keskin Çelik. 1978 İstanbul doğumlu..İkizler burcu. Yemek yapmayı çok seven bir annenin ve yemek yemeyi çok seven bir babanın ilk göz ağrısı. Yeni lezzetleri keşfetmeyi,yemek yapmayı ve paylaşmayı seven ,çalışan bir kadın. Evli ve bir prensesin annesi. Mutfağıma hoşgeldiniz.

Yorum Bırakın